Menu

Search
Close this search box.

Is dit het juiste moment voor een feedbacktraining?

Leestijd: 3 minuten

Teamleden die zich niet uitspreken, de communicatie via de leidinggevende laten lopen en veel te veel op zichzelf gericht zijn. Ze zitten allemaal op een eigen eilandje en hebben weinig interactie met de rest van het team. Het zijn allemaal kenmerken dat een team in de flight fase zit.

De timing is belangrijk

Als leidinggevende vind je dat het de hoogste tijd is voor een feedbacktraining, want er moet meer eigenaarschap komen. Maar als ik dit hoor dan roept dat bij mij meteen een aantal vragen op. Er is niks mis met een feedbacktraining, dit is juist goed. Alleen wel op het juiste moment. Als een team in de flight fase zit dan zijn ze nog niet klaar voor een feedbacktraining. Dan is het nog te onveilig en veel te spannend om te doen. De informatie blijft niet hangen en het belandt in een bureaulade. Wat zonde is van tijd, energie en geld.

Stel de juiste vragen en spreek je uit

Ik vraag altijd door op wat een opdrachtgever de teamleden concreet ziet doen in gedrag. De kenmerken die ik dan vaak hoor laten zien dat het team nog in de flight fase zit. Mijn advies is altijd om hier eerst aandacht aan te geven. Jij als leidinggevende kan het al veiliger maken door de juiste vragen te stellen. Start eerst eens een open gesprek om teamleden uit te nodigen om zich uit te spreken. Onderzoek wat er speelt in het team en creëer de ruimte en basis zodat ze zich openlijk gaan uitspreken. 

Je kan een overleg eens starten met de vraag ‘Hoe is het eigenlijk om in dit team te zitten?’ Nodig elkaar uit om je echt uit te spreken, oprecht naar elkaar te luisteren, uit te laten praten en ga vooral niet in discussie. Wees hierin zelf ook een voorbeeld door je uit te spreken hoe jij het ervaart in het team. Hier ontstaan vaak hele waardevolle gesprekken en inzichten uit. Zo gebruik je de kracht van de groep als geheel.

Deze kracht is groter en sterker dan de individuele leden. 

Ook al ontwikkel je nog zoveel op individueel gebied, hier creëer je niet de gewenste beweging mee en je doorbreekt er ook geen ineffectieve patronen mee. Als je alleen op individuele ontwikkeling stuurt, krijg je dezelfde resultaten die je al kreeg.

Alles verandert pas als jij naar het team als geheel kijkt en de blokkades in de interactiepatronen, die de onderliggende oorzaak zijn, oplost. 

Als je meer wil weten over Dansen op Dynamiek en hoe je de kracht van de groep kan gebruiken zodat je commitment krijgt en iedereen moeiteloos meebeweegt, denk ik graag met je mee. Meer informatie over het traject vind je op: https://tinustransform.nl/dansen-op-dynamiek/ 

Groeten Tinus

Delen:

meer zoals dit:

Download nu mijn geniale e-book

En leer al mijn geheimen. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum efficitur quam vel scelerisque consectetur.