Menu

Search
Close this search box.

Kleine stapjes maken een grote impact

Leestijd: 2 minuten

Als leidinggevende wil je het beste uit je team halen, je gestelde doelen bereiken en een krachtige samenwerking in je organisatie.

Helaas loopt het soms toch anders. Als je merkt dat het moeizaam verloopt, stuur dan niet alleen op inhoud maar richt je ook op het proces en de interactie. Is er spanning? Luisteren mensen echt naar elkaar? Worden er vragen gesteld of is er een conflict? Door je te richten op het proces, kan je een team weer in beweging brengen.

Hoe je dat doet? Deze 4 manieren werken top:

1. Creëer veiligheid

Als een team zich veilig voelt, durven ze zich uit te spreken en luisteren ze naar elkaar. Er is ruimte om elkaar feedback te geven en fouten te bespreken. Dit vergroot de gezamenlijke verantwoordelijkheid. 

2. Maak ruimte voor gedoe

Door ruimte te maken voor gedoe en conflicten, kan een team juist sterker worden. Als ze zich kunnen uitspreken en naar elkaar luisteren, blijken de verschillen niet altijd zo groot te zijn of is het uitspreken en het gehoord worden soms al voldoende. Dit versterkt de samenwerking.

3. Wees zelf open

In een team dat open is, durven mensen te zeggen wat ze denken en worden verwachtingen gedeeld. Ze voelen zich veilig om de dialoog aan te gaan. Het is van wezenlijk belang dat je je als leidinggevende openstelt voor dat wat gedeeld wordt en dat je zelf ook open bent over wat er in jou omgaat. Wees nieuwsgierig en oordeelloos. Dit helpt de openheid in het team te bevorderen.

4. Ben het goede voorbeeld

Als leidinggevende heb je een cruciale rol in bovenstaande. Gedrag roept immers gedrag op. Door je intenties en verwachtingen helder uit te spreken, jezelf open en kwetsbaar op durven te stellen en nieuwsgierig te kunnen zijn zonder oordeel, geef je het goede voorbeeld aan het team. 

Met het toepassen van bovenstaande 4 manieren kan je de onderlinge samenwerking, gezamenlijke verantwoordelijkheid en effectiviteit van je team enorm versterken. 

Tip: gebruik tijdens een overleg eens een check-in om te vragen en uit te spreken hoe jullie vinden dat het gaat met jullie samenwerking. 

Ben jij nieuwsgierig welke transformatie in jouw managementteam mogelijk is, dan denk ik graag met je mee. 

Groeten Tinus

Delen:

meer zoals dit:

Download nu mijn geniale e-book

En leer al mijn geheimen. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum efficitur quam vel scelerisque consectetur.