Menu

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een pleister plakken werkt niet

Leestijd: 2 minuten

Wil je een team duurzaam ontwikkelen? Dan is er meer nodig dan een snelle fix. Een pleister erop, een heidag en weer door, is niet de juiste manier. Als leidinggevende zijn we snel geneigd om te denken: “Dat is toch al helder” of “Teamleden kunnen zelf wel samenwerken.” Maar in werkelijkheid blijkt daar vaak nog ruis te zitten. We nemen aan dat alles helder is, maar is dat ook zo? We controleren het vaak niet. En als de samenwerking niet lekker loopt, is er dan ruimte om dit met elkaar als team als geheel te bespreken?

Om echt als team verder te komen is er meer nodig dan een snelle fix. Wil jij je team naar een hoger ontwikkelingsniveau brengen, richt je dan op inhoud EN interactie en werk met het team als geheel. Kijk of het gezamenlijk doel helder is, of er echt commitment is en of het duidelijk is hoe samen het resultaat bereikt kan worden.

In mijn teamcoachtrajecten start ik daarom met het vaststellen van de doelen.

Daarin onderscheid ik 2 soorten doelen:

  1. Taakdoelen.

Deze doelen gaan over wat het team gezamenlijk oplevert, de inhoudelijke resultaten, de prestatie indicatoren.

  1. Samenwerkingsdoelen.

Dit gaat over hoe het team de taakdoelen gaat behalen, hoe werken we samen.

Als duidelijk en concreet is voor welke doelen je als team gezamenlijk verantwoordelijk bent en er commitment is, en als je functionele rol kraakhelder is en hoe je dat in de samenwerking gaat bereiken, geeft dat een helder kader. Dit is de basis. 

Over het samenwerkingsdoel wordt niet zo vaak gesproken. Door met elkaar te bespreken hoe je luistert naar elkaar, hoe je elkaar aanspreekt, waarop wel en niet, wat belangrijk is in de samenwerking, hoe besluiten worden gemaakt en hoe je om gaat met conflicten, maakt het verschil om echt succesvol te zijn als team. 

Je hebt meer ruimte voor jouw strategische rol en het versterkt de onderlinge samenwerking en effectiviteit van je team enorm! En dat scheelt jou een hoop tijd, energie en frustratie.

Wil je echt stappen zetten en duurzaam transformeren met je managementteam? Wacht dan niet langer en stop met pleisters plakken. Ik ga graag met je in gesprek!

Groeten Tinus

Delen:

meer zoals dit:

Download nu mijn geniale e-book

En leer al mijn geheimen. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum efficitur quam vel scelerisque consectetur.