Menu

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Je regie pakken in overleggen

Leestijd: 3 minuten

Ik kan me nog goed de energievretende overleggen herinneren. Hoe zoiets verliep? Je herkent het vast wel. In het overleg heb je meer tijd genomen voor dat belangrijke besluit en yes het is erdoor. Tevreden verlaat je de ruimte en hoopt dat er nu wordt doorgepakt.

Oké, het ging wel ten koste van andere agendapunten en niet iedereen was heel enthousiast, maar er is tenminste een besluit genomen. Niet veel later hoor je in de wandelgangen dat teamleden helemaal niet tevreden zijn over het besluit. Maar hey, ze waren erbij en hebben geen nee gezegd, dus we gaan door.

In het volgende overleg komen een paar teamleden weer terug op het genomen besluit. Acties die ze zouden oppakken zijn niet uitgezet en niet iedereen staat erachter.

Daar gaan we weer…

We hebben het toch besproken? Je telt tot tien, slikt je irritatie weg en hebt de neiging om er snel overheen te praten.

Er wordt blijkbaar in het overleg ja gezegd maar nee gedaan. Ook heeft lang niet iedereen zich uitgesproken. Vaak zijn het dezelfde mensen die aan het woord zijn, de anderen zijn stil. Vragen zijn niet echt gesteld en er was geen tijd meer voor een samenvatting om te checken of iedereen een eenduidig beeld heeft en hier gezamenlijk achter staat.

De moed zakt je in de schoenen en je bent gefrustreerd. Je hebt van alles geprobeerd, maar het werkt niet. De frustratie die jij voelt, is zeer waarschijnlijk ook aanwezig in je team, maar wordt niet uitgesproken.

Deze belemmerende gedragspatronen vragen heel veel tijd en energie van jou als leidinggevende, maar zeker ook van je teamleden.

Ik had hier vroeger zelf ook last van, tot ik de kracht van groepsdynamiek ontdekte.

Toen ben ik het anders gaan doen. Door o.a. de focus te leggen op inhoud EN proces. Het team bewust te maken van belemmerende gedragspatronen en aandacht op de competenties van de ontwikkelfase waarin het team zich bevond.

En dat veranderde energievretende en tijdrovende overleggen in efficiënte overleggen waar daadkrachtige besluiten werden genomen, mensen zich uitspraken, oprecht luisterde, verantwoordelijkheid namen en we lol hadden. En ik kon het harde werken loslaten. Heerlijk. 

En nee, niet door grote veranderingen, maar door kleine impactvolle acties.

Een paar tips die jou hierin helpen zijn:

  • Wees bij de start van een overleg heel duidelijk in het doel, je verwachtingen en check of dit aansluit bij de verwachting en behoefte van je team.
  • Creëer voldoende ruimte om echt het gesprek te voeren, om mensen zich uit te laten spreken, de verschillen op tafel te krijgen en bij elkaar aan te sluiten.
  • Onderscheid proces EN inhoud.
  • Luister, stel (open) vragen, stel nog meer vragen en vat samen. Zo verklein je het doen van aannames en voelen teamleden zich gehoord.
  • Durf mensen aan te spreken op gedrag dat niet bijdraagt aan de gezamenlijke teamresultaten en werksfeer.
  • Maak samen afspraken hoe jullie besluiten willen bespreken en leg dit vast. Bijvoorbeeld via een brainstorm, via een rondje of in groepjes. Zorg dat iedereen zich uitspreekt voor je een besluit vastlegt.
  • Vat een genomen besluit concreet samen en leg dit vast. Bepaal mogelijke actiepunten, wie dat gaat doen en leg dit ook vast.

Door de waan van de dag schiet dit er wel eens bij in, ligt de focus veel op de inhoud en slaan we het proces over. Met als gevolg dat overleggen niet het gewenste resultaat of besluit opleveren, geen helder gezamenlijk teamdoel en samenwerkingsafspraken hebben, waar mensen afhaken, gefrustreerd uitkomen, niet weten wat ze te doen staat, er geen eigen en gezamenlijk gedragen verantwoordelijkheid is en waar jij als leidinggevende heel hard aan het werk bent.

Dat kan echt anders, maar het begint bij jou als leidinggevende!

Benieuwd naar meer?

In mijn Dansen op Dynamiek transformatietraject zit nog veel meer, maar in het kort ligt de focus op:

1. Kennis van groepsdynamiek.

2. Een stevig fundament, kraakheldere doelen en rollen.

3. Ineffectieve patronen herkennen en doorbreken.

4. Jouw leiderschap aansluiten bij wat jouw team nodig heeft.

Wil je meer weten hoe je de kracht van de groep kan gebruiken zodat je commitment krijgt en iedereen moeiteloos meebeweegt? Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking om te verkennen waar je vraag zit via  https://tinustransform.nl/kennismaking/ 

Groeten Tinus

Delen:

meer zoals dit:

Download nu mijn geniale e-book

En leer al mijn geheimen. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum efficitur quam vel scelerisque consectetur.