Menu

Search
Close this search box.

Hebben we de hele olifant in beeld?

Leestijd: 3 minuten

Als leidinggevende krijg je heel veel vragen waar je ontzettend druk mee kan zijn en het slokt al je tijd op. Je bent als eerste aanwezig op kantoor en als laatste loop je de lege parkeerplaats op naar je auto. En je mail, daar ben je weer niet aan toegekomen.

Opnieuw een vraag… Voor je het doorhebt en met de beste intenties vertel je het team wat ze moeten doen. Lekker snel en door.

En weer doet dezelfde situatie zich voor. 

Het lijkt veel tijd te besparen om het snel zelf te doen. Je maakt, of eigenlijk hebt, niet de tijd om er dieper op in te gaan en je bevindt je steeds weer in een soortgelijke situatie. Een snelle fix is hier niet de oplossing.

Daar ben ik in mijn begintijd als leidinggevende rap mee gestopt. Ik hielp het team niet met wat ze nodig hadden om het de volgende keer zelf te doen en ze leerden er ook niet van. En ik was er hartstikke druk mee. Ik stopte met de oplossing aandragen en begon veel vragen te stellen.

In de teams waarmee ik nu werk, zie ik ook dat het stellen van een vraag aan elkaar niet altijd een gewoonte is. Het geven van een mening, het stellen van een gesloten vraag of iets als “dat zal er dan ook wel niet zijn he” is best snel uitgesproken. Hierbij speelt intonatie en non-verbale houding ook een rol in hoe de boodschap bij de ander overkomt. Een gevolg kan zijn dat je niet aansluit bij de ontvanger, hij of zij je boodschap heel anders interpreteert, een oordeel niet onopgemerkt blijft en voelbaar is.

Zeker als jouw team in de vluchtfase zit, zijn ze meestal nog erg gericht op zichzelf, nemen ze gedrag van een ander persoonlijk, zijn ze hun plek aan het aftasten in het team en kijken ze naar jou voor een oplossing. 

Dit boek hielp mij om uit te zoomen

Het boek “De hele olifant in beeld”, geschreven door Marja de Vries, heeft mij geholpen om te kijken vanuit de juiste context.

Het helpt me nog steeds om anders te kijken en vragen af te stemmen op de juiste context. Hoe? Mijn interpretatie ervan is, als je alleen de staart in beeld hebt, zou je zomaar een slang kunnen zien en ga je vanuit die context een oplossing zoeken. Heb je alles in beeld vanuit een helicopterview, dan zie je pas dat het een olifant is. En kan je keuzes maken die veel meer impact hebben met duurzaam resultaat.

Dat begint met vragen stellen

Het stellen van de juiste vragen en zonder oordeel luisteren, geeft veel meer informatie. Misschien is de vraag een stukje van een veel groter probleem of ligt het helemaal niet bij jouw team en ligt de oplossing elders in de organisatie. Maar hebben ze er wel veel last van, vertraagt het de productiviteit enorm en vreet het energie.

Als leidinggevende ben jij het voorbeeld voor het team, ze kijken naar jouw gedrag. Stel jij goede vragen en vraag je door, help je ook je team als geheel om zelf te leren de juiste vragen te stellen, te luisteren met aandacht en aan te sluiten bij elkaar? Dan krijg je de oorzaak in beeld, niet alleen een symptoom.

Door hier jouw leiderschap aan te sluiten, help je het team als geheel te leren wat de kracht van open vragen stellen is, met nieuwsgierigheid en zonder oordeel. Help je ze om tot de kern te komen in de juiste context, voorkomt het dat ze zelf al een richting geven aan het gesprek en sluiten ze aan bij de ander. Dat scheelt een hoop ruis, frustratie, onduidelijkheid, tijd en geld. Voor het team EN voor jou.

Hoe vaak stel jij eigenlijk een open vraag aan je team? Of ben je hard aan het werk om alle vragen te beantwoorden?

Wil je meer weten hoe jij je leiderschap aansluit in wat je team nodig heeft in ontwikkeling en jij tijd bespaart, dan denk ik graag met je mee. Voor een vrijblijvende kennismaking kan je me bereiken via https://tinustransform.nl/kennismaking/ 

Groeten Tinus

Delen:

meer zoals dit:

Download nu mijn geniale e-book

En leer al mijn geheimen. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum efficitur quam vel scelerisque consectetur.