Menu

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hey leidinggevende, stop met harder werken

Leestijd: 3 minuten

“Ik snap er niets van, ik ben een ervaren leidinggevende en betrap me erop dat ik steeds harder ga werken. Hoe kan dat nou?” Kreeg ik te horen van een leidinggevende die nog niet zo lang was gestart bij een nieuw team.

Toen ik haar vroeg wat ze aan concreet gedrag terugzag in het team noemde ze onderstaande gedragskenmerken die horen bij een team dat in de vluchtfase zit:

  • Ze praten vaag en zijn langdradig.
  • Steeds dezelfde mensen zijn aan het woord en de rest is stil.
  • Over alles moet een plasje van een ander worden gelegd.
  • Ze laten elkaar niet uitpraten.
  • Het lukt niet om besluiten te nemen die door iedereen gedragen zijn
  • Er zijn veel aannames aanwezig.
  • Mensen haken af, zeggen niets en kijken afwachtend naar me.

In de vluchtfase is iedereen vooral met zichzelf bezig en willen ze het veilig houden.

Dus ga je het allemaal zelf doen…

Een valkuil is dat jij als leidinggevende hard gaat werken en het zelf allemaal gaat doen. Ondertussen loopt de frustratie bij je op en vreet het energie, dat is zonde. Neem het niet persoonlijk, het hoort bij de fase van ontwikkeling waar de groep in zit. Dit is universeel en komt bij veel teams voor, op alle niveaus.

Een team in de vluchtfase kan prima lijken te functioneren, maar komt niet verder als je dit niet aanpakt. Wat het team laat zien, zijn de gedragspatronen waar je mee aan de slag wilt. Het gaat niet over jou als persoon. Het maakt juist zichtbaar waar je team staat en wat nodig is in de ontwikkeling.

In de ideale situatie zou het team in staat zijn om open en effectief te communiceren. Dat iedereen gehoord wordt en er efficiënt  beslissingen worden genomen waar alle teamleden achter staan. Een team waar vertrouwen en samenwerken centraal staan, wat zorgt voor meer werkplezier, productiviteit en succesvolle resultaten.

Ga aan de slag met groepsdynamiek.

Het is begrijpelijk als je denkt dat het lastig om deze gedragspatronen te doorbreken. Het team zit immers vast in een bepaalde dynamiek. Voor een leidinggevende kan het ontmoedigend zijn om te zien hoe het team, ondanks alle inspanningen, toch vastloopt. Blijf niet de problemen managen, maar sluit je leiderschap aan bij wat het team nodig heeft om een stap in de richting naar groei te zetten. Ga juist niet harder werken of blijf alleen op inhoud sturen.

Door aan de slag te gaan met de groepsdynamiek creëer je bewustwording op de belemmerende patronen en leren jij en je team hoe je dit duurzaam kan doorbreken. Zodat jij je rol weer kan pakken en het team de juiste focus op de resultaten heeft.

Als je jezelf herkent in deze situatie en graag wilt leren hoe je de kracht van de groep kunt inzetten om deze uitdagingen te overwinnen, nodig ik je uit voor een vrijblijvende koffiedate om de mogelijkheden te bespreken via  https://tinustransform.nl/kennismaking/.

Groeten Tinus

Delen:

meer zoals dit:

Download nu mijn geniale e-book

En leer al mijn geheimen. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum efficitur quam vel scelerisque consectetur.