Leestijd: 2 minuten
Veel teams in organisaties zitten in een vlucht fase. In deze ontwikkelingsfase zijn teamleden vaak op zichzelf gericht, nemen een afwachtende houding aan en kijken naar de leidinggevende voor een oplossing. De doelen en rollen binnen het team zijn niet helder en er wordt geen concreet besluit genomen in een overleg.
Alles kost veel tijd, energie en brengt hoge kosten met zich mee. Denk hierbij aan ziekteverzuim, tijdelijke inhuur en stagnatie van projecten. Dat er continue veranderingen zijn binnen de organisatie en veel verloop van personeel helpt daar niet aan mee.
Je herkent de vlucht fase aan typisch gedrag.
Vage communicatie, aannames, veel verklaren en veel uitleggen aan elkaar is typisch gedrag van teams die in een vlucht fase zitten. Je ziet dat er veel over het verleden wordt gepraat, want toen was alles beter. Er heerst een negatief beeld over de toekomst, teamleden stellen zich niet kwetsbaar op en spreken zich niet uit in het hier en nu. Dit draagt niet bij in de ontwikkeling van de volwassenheid van een team.
Wat wel bijdraagt aan de ontwikkeling van een team is het benoemen wat er speelt in het hier en nu. Erkennen dat er spanning is, aannames checken, je uitspreken, oprecht luisteren, actief samenvatten, veel open vragen stellen en nog veel meer. Het reflecteren creëert ruimte voor bewustzijn en openheid in het team, waardoor teamleden zich vrijer gaan voelen, zich meer uitspreken en dat vergroot de veiligheid.
Door gezamenlijk te kijken naar de team interactie, bewust te worden van wat helpend en belemmerend werkt en dit leren doorbreken, kan een team zich ontwikkelen op inhoud en proces.
Maar hoe maak je teamleden bewust van hun gedrag?
Om teamleden bewust te laten worden eindig ik elke teamcoach sessie met een krachtenveldanalyse.
Dit is een analyse waarin het team reflecteert op de vraag wat ze als team hebben laten zien in concreet gedrag in het hier en nu. Wat was effectief in relatie tot het bereiken van de gestelde doelen en welk gedrag niet.
Juist door dit visueel en concreet te maken, kan het team makkelijker de gedragspatronen herkennen die ze hebben laten zien. Hierin spelen allemaal overtuigingen, normen, waarden en opvattingen mee. Heel logisch.
Als de teamleden bewust worden wat hen helpt om makkelijker de gezamenlijke doelen te bereiken, kan de energie en focus daarop worden gericht.
Tip: kies 1 van de belemmerende patronen dat makkelijk is om mee te stoppen en maak daar gezamenlijk een afspraak over om dat ook te doen. Zo houdt je het klein en behapbaar. Kleine stapjes, grote impact.
Ervaar je ineffectieve gedragspatronen binnen je management team en wil je deze verkennen en doorbreken? Ik help je graag verder en denk met je mee hoe ik jou hierbij kan ondersteunen. Je kan me bereiken via info@tinustransform.nl of een vrijblijvend gesprek inplannen via https://tinustransform.nl/kennismaking/.
Groeten Tinus